Прекомерното лаене на кучето

Лаенето като поведенчески проблем възниква поради няколко основни причини. Ключът за решаването на проблема е разпознаване на мотива за лаене и промяна на факторите, предизвикващи кучешкия лай.

Лаене от самота
Когато самотата е причина за непоносимо лаене, спасението е в поведението ви – необходимо е да обръщате повече внимание на кучето си. Ако имате семейство, активизирайте всеки член да извежда на разходка и да играе с домашния ви любимец чрез „редуване на смените”. Когато го оставяте сам, предвиждайте играчки, с които той може да се забавлява. Понякога прекомерното внимание може и да не даде желаните резултати. Ако кучето ви вече има навика да лае, сложете няколко монети в тенекиена кутия и я затворете. В момента, в който животинката нададе глас, разтърсете кутията и кажете “Тихо!” с твърд тон. Шумът трябва да сепне кучето. Ако това ваше действие не помогне, пак разбутайте дрънчащия „омиротворител” и повторете забележката си „Тихо!”. Дръжте кутията далеч от кучето, за да не реши, че е играчка. Когато свикне с шума, командата ви би трябвало да подейства и лаенето да спре. Ако и този метод не проработи, използвайте шише с вода, с което да пръскате краката и гърба му, и отново извикайте „Тихо!”.
Внимание! За да имат ефект всички ваши действия, целящи отвикването от лаене, то те трябва да се впрегнат, когато домашният ви приятел лае. Закъснелите мерки по-скоро биха го объркали.

Лаене при изолация
Кучета, отглеждани вътре и оставени сами, може да страдат от раздразнение от принудителната изолацията, в която са поставени. Някои показват страха и негодуванието си чрез лаене. Идеалният начин да се справите с проблема е да научите малкото си куче да стои само. Подобно обучение се прилага и спрямо по-възрастните екземпляри, но за тях са нужни повече време и усилия.
Оставете само кутрето в стаята. Кажете “Тихо!” и излезте. Ако то започне да лае, се върнете, повторете репликата си и пак излезте. Ако то пази тишина за известен период, го похвалете. Удължавайте времето, в което остава само.
С по-възрастно куче понякога се налага да излизате извън къщата или апартамента, защото то може да ви надуши, а и е твърде чувствително към познатите звуци.

Лаене при пазене на територия
Някои кучета лаят, за да пазят територията си. Така се получава зависимостта “лаене -награда”. Куче, което лае по пощальона, бива “наградено”, когато пощальонът си тръгва. Тази ситуация може да доведе до лаене и по други служители, съседи и минувачи. При възможност запознайте домашния си приятел с хората, които идват редовно у вас. Кратко запознанство на доставчиците или на другите посетители с кучето може да реши проблема. Твърдият тон “Не!” или “Тихо!”, използван в момента на лаенето, също дава добри резултати. Похвалете го, ако спре този лош навик. Помнете, че трябва да сте там, когато лае, за да подадете командата “Тихо!”.

Други причини
Често кучето лае, когато започва игра. Това е съпроводено със знаци на тялото– махане на опашка, навеждане на главата напред, вдигане на задницата нагоре. Лаенето обикновено спира при стартиране на играта или когато не откликнете на ентусиазма му.
Кучето може да лае, за да гони натрапници. Лаенето в тези случаи е по-заплашително и понякога се съпровожда от ръмжене. Според ситуацията може да се наложи да го преместите на по-спокойно място или внимателно да го успокоите.
Кучето лае, за да предупреди други кучета и хора за опасности. Тази реакция обикновено продължава, докато източникът на опасност изчезне или кучето бъде отведено в безопасност.

Понякога болка или болест също предизвикват този непоносим шум. Ако куче с добро поведение при нормална обстановка започне да лае и да издава други звуци, е необходимо посещение при ветеринар.

« Car »
Cheap Used cars Sofia Bulgaria good price
« SUV »
Buy cheap SUV Sofia Bulgaria Bomiauto
« VAN »
Cheap used VAN's Sofia Bomiauto
« Truck »
Used trucks Bulgaria cheap price
« Bike »
Used motorsickle low price Sofia

2009-2011 © Боми Ауто ~ Free Website Builder ~ Дизайн: Seo-WebSiteDesigners
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme